Cannabis & Co..(Het natuurlijke entourage effect met andere kruiden)

Sinds ik de oliën van Cannabis gebruik, ben ik alleen maar gezonder gaan leven.

Dat heeft u kunnen lezen in één van mijn vorige stukjes maar natúúrlijk ben ik daar nog niet over uit geblaat.

Het lijstje is eigenlijk nog veel langer maar één van de belangrijkste ‘nieuwe hobbies’ waar ik aan ben begonnen is: Mijn voedseldroger!

Ik neem nu elke keer een paar extra mangos, een ananas, citroenen en bananen bij mijn boodschappen om heerlijk te kunnen ‘frituren’.(airdry) Heel gezond ook, een schijfje gedroogde citroen in mijn bronwater, en kan ik de hele dag bijschenken voor een heerlijk fris glas limonade..(zoals limonade bedoeld is)

Met geen suiker en andere stofjes die ik niet nodig heb erin.. Fruit- chippies zijn ook nog eens heerlijke gezonde winegums waar ik heerlijk op kan sabbelen. Maar het mooiste is, dat deze vruchten ook nog eens heel goed matchen met de Cannabis oliën!!(ja pas op, nu ga ik schreeuwen ;))

Want in Ananas en Mango zit Myrceen!

  • Myrceen is een terpeen dat voorkomt in de cannabisplant, maar ook in andere planten zoals o.a. mango, citroengras, basilicum en hop. Het is een van de meest voorkomende terpenen in cannabis en meestal de dominante terpeen in cannabissoorten. . Het heeft een aards, peperig aroma met zoete, fruitige ondertonen. Sommige studies op dieren hebben aangetoond dat myrceen kan fungeren als een spierverslapper, pijnstiller, ontstekingsremmend en kalmerend middel bij knaagdieren. Ze hebben het nog niet voldoende op mensen getest maar ik vind deze studie al heel veel zeggend..

Het feit dat het ook Myrceen bevat is al reden genoeg om te weten dat die goed matchen met cannabis.. Het versterkt elkaar, de mango smaakt zoeter en de het werkt dus, samen het de THC olie, nog extra ontspannen ook!

*De cannabis plant bevat honderden werkzame bestanddelen die ook nog eens met elkaar samenwerken. Dit maakt cannabis een geweldige plant met bijzonder veel heilzame eigenschappen.

Er zijn heel veel kruiden met – net als cannabis – verbazingwekkende medicinale eigenschappen. Ook kunnen veel van deze kruiden de werking van Cannabisolie versterken omdat ze de zelfde bestanddelen bevatten.(entourage effect) Daarom stop ik soms ook wel eens wat Lavendel in mijn verdamper. Lavendel is ook veruit een van de meest makkelijk te combineren kruiden met cannabis.

De essentiële olie van lavendel heeft ook sterk helende eigenschappen die je niet moet onderschatten. De bloem geurt heerlijk en een van de primaire aroma’s in de plant werkt bij oraal gebruik antiolytisch (het is rustgevend en het verminderd angstgevoelens)

Ook bevat lavendel het terpeen linalool, eentje die je ook terug kan vinden is Cannabis. Linalool werkt kalmerend en wanneer je lavendel en cannabis combineert, zal het de anti-angst eigenschappen versterken. Het terpeen reageert ook op de temperatuurreceptoren in ons lichaam, waardoor je het kruid tevens met succes kan inzetten bij de plaatselijke behandeling van brandwonden.(al vind ik zelf CBD olie/créme het beste werken maar bij misschien hele zware brandwonden kunnen ze dus goed samen werken blijkbaar)

Deze wisselwerking zorgt er voor dat bepaalde bestanddelen tezamen een krachtiger heilzaam effect hebben dan alle bestanddelen afzonderlijk zouden kunnen bewerkstelligen. Dit noemt men ook wel het entourage effect. Is al vrij bekend onder de Cannabis oliën zelf natuurlijk (BV THC- en CBD- olie) maar Cannabis heeft meerdere ‘buddies’ in de natuur.

Dus nu kan ik weer een leuk lijstje gaan  maken, want er zijn nog zó veel meer ‘billenmaatjes’ van Cannabis!!(ja ik zei toch dat ik ging schreeuwen..:))

Die heb ik opgezocht, nagevraagd en ff op een rijtje gezet (voor de mensen die ervan houden):

  • Dennennaalden

Cannabis- en pijnbomen hebben iets belangrijks gemeen, namelijk een terpeen genaamd Alpha-pineen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft Alfa-pineen een fris en pijnboom-achtig aroma. Deze verbinding kent bronchusverwijdsende effecten, waardoor het een bijzondere werking heeft bij aandoeningen van de longen.

Dennennaalden kunnen worden gebruikt om thee van te maken. Etherische olie met dennen kan middels een diffuser worden ingeademd voor aromatherapie doeleinden. Ook kan de olie worden gemengd met een zogenaamde drager-olie (bijvoorbeeld kokosolie). Op die manier kan je het op de huid aanbrengen, zoals op de borst.

Gebruik bij het maken van thee overigens geen giftige varianten zoals taxus, de ponderosa-den of de norfolk Island-den. Koop dennenthee bij een natuurwinkel of specialist.

Dennennaalden zijn inzetbaar bij hoest, slijmvorming en verstoppingen.

  • Citroengras

Net als veel cannabissoorten, bevat ook citroengras Myrceen. De aanwezigheid van deze stof kan verantwoordelijk zijn voor de kalmerende werking van dit smaakvol medicinaal kruid. Citroengras kan als smaakstof aan gerechten worden toegevoegd, maar ook in de thee en als etherische olie kent het een prettige werking.

Citroengras zorgt voor sedatie, ontspanning en werkt pijnstillend.

  • Gemalen lijnzaad en vlasolie zijn plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren.

Voldoende gebruik van vetzuren in onze voeding is noodzakelijk voor de werking van onze Endocannabinoïden!

Helaas bevat het standaard dieet in de westerse wereld een tekort aan omega-3-vetzuren. Gemalen lijnzaad en vlasolie zijn plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren. Niet alleen verbeteren deze vetzuren de gezondheid van onze Endocannabinoïden, ze versterken ook de algehele gezondheid van ons zenuwstelsel!Vlas is dus goed voor ons zenuwstelsel en de gezondheid van onze endocannabinoïden.

  • Echinacea

Echinacea is een geweldig geneeskrachtig kruid dat al heel lang wordt gebruikt als homeopathisch middel tegen verkoudheid. En om de algehele weerstand op te krikken. Echinacea is eigenlijk een cannabinoïde op zichzelf. Het blijkt dat deze mooie bloem ook een paar overeenkomsten heeft met cannabis.

Ten eerste is gebleken dat sommige soorten echinacea de CB2-receptor gebruiken en de manier waarop ze dat doen is vergelijkbaar met cannabis. Deze manier van werken is vergelijkbaar met die van cannabidïol (CBD). Deze bevindingen suggereren op hun beurt dat echinacea ontstekingsremmende effecten kan hebben en de immuunrespons kalmeert.

  • Cacao

Er zijn naast wiet andere planten in de natuur gevonden waar THC-achtige stoffen in te vinden zijn, zoals cacao!!! (ja die verdient 3 uitroeptekens)

Net als echinacea bevat cacao verbindingen die de afbraak van de stemmingsbevorderende endocannabinoïden blokkeren. Door het voorkomen van de afbraak van bepaalde endocannabinoïden, zorgt cacao ervoor dat deze gelukkig makende moleculen voor langere tijd in onze inwendige circulatie blijven!!

Hoewel er al langer gezegd wordt dat chocolade in staat is om de psychoactieve werking van wiet te verbeteren, suggereert onderzoek ook dat het een ware superfood is met direct effect op het endocannabinoïden-systeem!

Cacao biedt ondersteuning van het endocannabinoïden-systeem en zorgt voor een positief welzijn.

  • Citroengras

Net als veel cannabissoorten, bevat ook citroengras Myrceen. Dus is het daarom zo heerlijk kalmerend en rustgevend..

Citroengras kan als smaakstof aan gerechten worden toegevoegd, maar ook in de thee en als etherische olie kent het een prettige werking.

Citroengras zorgt voor sedatie, ontspanning en werkt pijnstillend.

  • Citroenmelisse

Net zoals sommige cannabissoorten, zwarte peper en copaiba, bevat citroenmelisse bèta-caryofylleen (krachtig cannabinoïde-achtig terpeen. Deze verbinding heeft niet alleen een effect op het immuunsysteem, maar  heeft ook een ontspannend effect in tijden van stress en angst..)

Citroenmelisse kan als thee worden geconsumeerd, als supplement worden ingenomen, als aromatherapie worden gebruikt en lokaal worden aangebracht op de geïrriteerde huid.

Citroenmelisse heeft een positieve invloed op de slaap, zorgt voor ontspanning en biedt stressverlichting.

  • Kamille

Kamille heeft veel heilzame, verzachtende en rustgevende eigenschappen.

Maar deze vrolijke bloem heeft echter nog meer in zijn mars: Kamille bevat een naar bloemen geurend terpeen dat ook aanwezig is in sommige cannabissoorten! We hebben het over het terpeen bisabolol. Van Bisabolol is bekent dat het ontstekingsremmende effecten heeft en wordt gezegd dat het ook een bijzondere werking heeft voor de huid.

Kamille-extract zou bovendien een bijzonder nuttig ingrediënt kunnen zijn voor diegenen die zelf ontstekingsbestrijdende cannabiszalf willen maken!!

Kamille is rustgevend, zorgt voor een gezonde huid en behandelt ontstekingen.

Zelf stoom ik bijna elke dag met een bak heet water met kamillebloemen, dat kalmeert mijn aangezichtspijn, zodat mijn luchtpijp/gezichtspieren niet zo snel in de kramp schieten tijdens de dag..(MS blijft een vreemde ziekte, ik weet het)

  • Ananas

Ananas mag dan misschien geen kruid zijn, maar de vrucht bevat wel een enzym dat gunstig is voor de gezondheid van onze longen.

Het enzym in kwestie is bromelaïne en komt het meest voor in ananassap, de kern en de stengels. Gelukkig zijn er ook geconcentreerde bromelaïne-supplementen beschikbaar. Wel kan ons maagzuur een negatieve invloed hebben op de werking van dit enzym. De effecten van bromelaïne op de gezondheid van de longen zullen dus vooral merkbaar zijn voor degenen die cannabis met dit bestanddeel verdampen. Dan blijft de spijsvertering buiten spel.

Ananas heeft een gunstige invloed op onze longen.

Zoals u leest, Cannabis heeft vele ‘Billenmaatjes’. En billenmaatjes steunen elkaar!! (sorry dit was de laatste schreeuw ..)

(Deze kunt u ook nog aan de lijst vast plakken maar zelf heb ik die nog nooit gebruikt en om de lijst niet te lang te maken heb ik die gelaten: Kava, Maca, Ashwagandha, witte wilgenbast en copaiba)

Samen maken ze een mooi concert met een mooi koor, (waar niet in wordt geschreeuwd gelukkig ;))

Rustgevend en in balans, zoals de natuur het bedoeld heeft.

Zensemilla

#ommanipadmehum

Bron: mediwietsite