Vermoeidheid, stress, hormonale anticonceptie,… er zijn verschillende factoren die een domper kunnen zetten op het vrouwelijke libido. Volgens een recente enquête in Vlaanderen gaf maar liefst 45% van de vrouwelijke respondenten aan dat ze wel eens minder zin in seks heeft. Bij de mannelijke deelnemers scheen een verminderde behoefte aan seks minder vaak voor te komen (respectievelijk 16%).

Hoe komt het dat zoveel vrouwen hun seksdrive verliezen? Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat het seksuele verlangen van vrouwen fluctueert doorheen de jaren. Opmerkelijk genoeg neemt het verlangen doorgaans toe naarmate de vruchtbaarheid daalt.

Vrouwen zijn namelijk het meest vruchtbaar vanaf hun late tienerjaren tot ze pakweg vijventwintig zijn, maar hun seksuele verlangen piekt meestal pas na hun dertigste. Deze bloeiperiode duurt ongeveer tien à vijftien jaar, want gewoonlijk neemt de seksdrive aan het begin van de overgang opnieuw af.

Een vermindering van de seksuele appetijt kan ook veroorzaakt worden door een ingrijpende verandering zoals een zwangerschap of een ernstige ziekte. Vermoeidheid en andere klachten kunnen ervoor zorgen dat de behoefte om te vrijen (tijdelijk) op een laag pitje staat. 

Daarbovenop kunnen de fysieke veranderingen die vrouwen tijdens zo’n periode doormaken hun lichaamsbeeld en zelfvertrouwen nadelig beïnvloeden. Dit heeft op zijn beurt een weerslag op hun seksuele beleving. 

Ten slotte hebben vrouwen een van nature lager testosteronpeil dan mannen. Dit mannelijke geslachtshormoon heeft vooral een opbouwende functie in het lichaam en wordt geassocieerd met spiergroei, zelfvertrouwen, competitiedrang en libido. 

Testosteron wordt onder andere aangemaakt bij krachttraining en… tijdens seks. Wanneer vrouwen gedurende een langere periode inactief zijn, riskeren ze dus om in een vicieuze cirkel te belanden. 

Andere factoren die een negatieve impact hebben op het testosteronniveau zijn slaapgebrek en een tekort aan bepaalde vitamines.

Meer zin en frequentere orgasmes

Lichaamsbeweging en een gevarieerd voedingspatroon met voldoende gezonde vetten en eiwitten kunnen het libido een oppepper geven, net als een jointje roken. Vrouwen die regelmatig cannabis gebruiken hebben over het algemeen een bevredigender seksleven dan vrouwen die dat niet doen, zo blijkt uit een paper die in 2019 in The Journal of Sexual Medicine verscheen.

Link: De relatie tussen marihuanagebruik voorafgaand aan seks en seksuele functie bij vrouwen – Seksuele geneeskunde (jsexmed.org)

De studie onderzocht de invloed van cannabis op de seksuele beleving van vrouwen. 34% van de 373 deelneemsters gaf aan dat ze voorafgaand aan de seksuele activiteit cannabis gebruikt had. De meeste blowende dames rapporteerden een toename van de geslachtsdrift, minder pijn tijdens het vrijen én frequentere orgasmes. 

Kwaliteit én kwantiteit

Een ander grootschalig Amerikaans onderzoek wees uit dat dagelijkse cannabisgebruikers een significant hogere seksuele frequentie hadden in vergelijking met niet-gebruikers. Deze vaststelling gold zowel voor de vrouwelijke als voor de mannelijke deelnemers. 

Link: Associatie tussen marihuanagebruik en seksuele frequentie in de Verenigde Staten: een populatie-gebaseerde studie – The Journal of Sexual Medicine (jsexmed.org)

Een mogelijke verklaring voor deze bevindingen is de stress verlagende werking van cannabis. Stress is immers een beruchte mood killer en voor veel vrouwen is een ontspannen gevoel een noodzakelijke voorwaarde om in de stemming te komen. Dit verklaart trouwens meteen waarom de meeste koppels vaker vrijen als ze met vakantie zijn.

Tot slot heeft cannabis een positief effect op de gemoedstoestand. Dit zorgt ervoor dat vrouwen zich beter in hun vel voelen, wat zich vertaalt naar een hogere seksdrive.

Tekst: Shanna Pettens

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord