De legaliseringsgolf voor cannabis die momenteel over de wereld trekt, lijkt niet meer te stoppen. Op 1 januari werd in nog eens vier Amerikaanse staten het recreatief gebruik van wiet volledig gelegaliseerd, waarmee het totaal op 10 kwam. In vrijwel alle staten in de VS is cannabisbezit inmiddels gedecriminaliseerd. Ook in andere landen wordt progressie geboekt.

Dit soort legaliseringsbewegingen wordt vrijwel nooit geïnitieerd door de gevestigde orde, maar altijd door het volk dat de overheid op allerlei manieren duidelijk probeert te maken dat er iets moet veranderen. In dit artikel richten we de spotlights op Al Byrne, een Amerikaanse activist van het eerste uur.

Als zoon van een kankerpatiënt die cannabis gebruikte, raakte hij actief in de cannabisbeweging.

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met medicinale cannabis in 1967 toen mijn vader leed aan leverkanker,” zegt hij. “Ik zag hoe het hem hielp bij de verschrikkelijke misselijkheid die hij overhield aan de chemokuren die hij destijds onderging.”

Legalisatie

Hij werd medeoprichter van Patients Out of Time, een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich toelegt op het opleiden van zorgmedewerkers en het grote publiek over het gebruik van medicinale cannabis.

Van 1989 tot 1994 was hij lid van de Raad van Bestuur van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), waar hij in 1991 en ’92 algemeen directeur van was en van 1992 tot ’94 als secretaris diende.

Zelf gebruikt hij mediclnale cannabis vooral om psychische redenen.

“Ik ben gediagnosticeerd met PTSS door de Veteranen Organisatie en ik gebruik medicinale cannabis al tientallen jaren om de stresssymptomen tegen te gaan. Daardoor heb ik gemerkt dat de cannabis ook pijnbestrijdend werkt voor mij.”

Hij werkt samen met een aantal andere cannabispatiënten die zijn ingeschreven in het Compassionate Individual New Drug-programma, een door de overheid goedgekeurd programma waardoor farmaceutische bedrijven toestemming kunnen krijgen om klinische proeven te starten met mensen voor experimentele medicijnen (zoals medicinale cannabis).

Agent Orange

Byrne is een gepensioneerde marineofficier met een diensttijd van 24 jaar die zich concentreerde op het gebied van speciale oorlogsvoering op zee.

Gedurende 5 jaar werkte hij als raadgever voor Vietnam-veteranen die met het beruchte Agent Orange-programma te maken hadden gehad, waarmee de VS tijdens de Vietnam-oorlog bomen in de Vietnamese jungles ontbladerde om de Vietcong beter zichtbaar te maken.

Dit bleek later echter een uiterst giftig ontbladeringsmiddel te zijn dat in de jaren daarna voor talloze kankergevallen zorgde, vooral ook bij de Amerikaanse troepen zelf.

Cannabis-duizendpoot

Byrne heeft in zijn leven talloze debatten en conferenties over cannabishervormingen gemodereerd, o.a. in Europa. Hij werkte mee aan vele documentaires over mediwiet en is nu nog steeds een unieke bron voor informatie over cannabisgebruik voor veteranen met PTSS.

Hij is medeoprichter van Veterans for Medical Cannabis Access, een officieel goedgekeurde veteranenorganisatie. Verder heeft hij artikelen, essays en opiniestukken geschreven voor verschillende tijdschriften en publicaties. Hij is geïnterviewd door tientallen radio- en televisiestations.

“Het aantal verschillende symptomen dat verlicht kan worden door het gebruik van medicinale cannabis is zo langzamerhand ontelbaar geworden,” zegt hij. “Er lijkt gewoon geen eind te komen aan de mogelijkheden.”

Vandaag de dag is Al Byrne nog steeds adviseur van verschillende staatsvertegenwoordigers die actief betrokken zijn bij het schrijven van wetgeving om het cannabisverbod te hervormen.

Hij is door de DEA, zeg maar de Amerikaanse Inspectie Gezondheidszorg, gecertificeerd als medicinale cannabisexpert.

Al Byrne is typisch zo’n activist die misschien nooit een standbeeld zal krijgen of in de geschiedenisboekjes zal belanden, maar het is dankzij de inspanningen van mensen zoals hij dat de toekomstige generaties van de wereld over betere geneesmiddelen zullen beschikken – en daar mogen wij hem allemaal een beetje dankbaar voor zijn, toch?

Bronnen: YouTube, Medicalcannabis.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord