Door Hanna Vandenberghe

Charles Koch
Charles Koch

Charles Koch is met zijn 45 miljard niet alleen een van de rijkste personen van de VS, hij heeft ook veel politieke invloed. De Amerikaan komt uit een rijke, conservatieve familie die ‘Koch Industries’ oprichtte.

Eind juli gaf hij een interview aan het zakentijdschrift Forbes waarin hij zich sterk maakt dat de legalisering van cannabis in de VS nog dit jaar realiteit zal worden.

VRIJHEID EN HET NON-AGRESSIE PRINCIPE

Koch is een uitgesproken aanhanger van het libertarisme, een politieke filosofie met als stelling: ‘Iedereen heeft de vrijheid te doen en laten wat hij wil, zolang hij geen geweld gebruikt om iemands persoon of eigendom aan te tasten’.

Hoewel hij zelf naar eigen zeggen geen cannabisgebruiker is, schenkt hij nu 25 miljoen dollar in de strijd om cannabis te legaliseren. Als libertariër is hij van mening dat het gebruik van cannabis een individuele keuze zou moeten zijn en een verbod contraproductief werkt en zelfs voor conflicten zorgt.

WELDON ANGELOS

Zo is er het voorbeeld uit 2015 van Weldon Angelos, een man uit Utah die een gevangenisstraf van 55 jaar had gekregen voor het verkopen van cannabis ter waarde van 1.000 dollar.

Koch vond deze straf buitensporig en onmenselijk. Hij beval zijn rechterhand, Brian Hooks, om contact op te nemen met Barack Obama en te ijveren voor de vervroegde vrijlating van Weldon Angelos. Een jaar later kreeg Angelos strafvermindering. In 2020 was hij weer een vrij man.

Door dit voorval werd uiteindelijk de Cannabis Freedom Alliance opgericht, een coalitie tussen verschillende pro-cannabis lobbygroeperingen. Koch staat zelf niet mee op de barricades, dat laat hij over aan de jongere generatie, maar hij is de drijvende kracht achter de schermen en verspreidt zijn filosofie als libertariër ten opzichte van cannabisgebruik.

Leuk weetje: het idee om de Cannabis Freedom Alliance op te richten ontstond vorige zomer tijdens een Zoomgesprek tussen Weldon Angelos, Charles Koch en Snoop Dogg…

STEUN UIT DIVERSE HOEKEN

Bijna 70% van de Amerikanen vindt dat cannabis legaal zou moeten worden. Op hoger niveau zijn er al 18 Staten die cannabis toestaan voor recreatief gebruik en 37 hebben het gebruik van medicinale cannabis al gelegaliseerd. Op federaal niveau weigert men echter toe te geven.

En toch is de kans op federale legalisatie dichterbij dan ooit. De openheid van Koch moedigde andere invloedrijke miljardairs aan om hetzelfde te doen. Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Beau Wrigley, Sean Parker, Dustin Moskovitz,… die Koch openlijk steunen en elk op hun eigen manier hun steentje bijdragen.

De strategie en het succes van de Cannabis Freedom Alliance hangt niet alleen af van de steun binnen de politiek, maar ook van de druk van buitenaf. Hoe meer invloedrijke mensen zich pro-cannabis gaan uiten, hoe groter de kans dat de politiek uiteindelijk zal zwichten.

UITEINDELIJK OOK IN EUROPA?

Voor Koch is het duidelijk: de legalisering van marihuana zal het begin zijn van het einde van de ‘war on drugs’. Hij citeert hierbij graag de 19e-eeuwse Franse econoom en filosoof Frédéric Bastiat: “Als je wil dat men de wet respecteert, moet die wet ook respectabel zijn.”

Laten we hopen dat Koch en zijn kompanen de Amerikaanse politiek kunnen overtuigen en dat tegen eind 2021 de legalisering van cannabis een feit is want dan is er hoop voor Europa. Het zou niet de eerste keer zijn dat een bepaalde visie vanuit Amerika naar Europa overwaait.

Een overwinning van de Cannabis Freedom Alliance zou dus ook wel eens heel voordelig voor ons kunnen zijn!

IN DE KANTLIJN

In de kantlijn van dit artikel willen we toch graag de volgende aantekening te maken: Hoewel Charles Koch zichzelf presenteert als een man van morele helderheid en hoge integriteit, moeten we dit met een grote korrel zout nemen. Het Koch-imperium is niet bepaald onbesproken en werd in het verleden al bij diverse schandalen vernoemd.

Niemand weet precies waar de inkomsten van Koch Industries vandaan komen. Wel heeft het bedrijf al meerdere zware boetes gekregen voor onder andere grootschalige milieuvervuiling, louche bedrijfspraktijken en manipulatie. Maar de Koch-familie heeft ook veel aanklachten geseponeerd gezien dankzij hun grote politieke invloed.

Ondanks deze geschiedenis vonden we het toch de moeite om ons te focussen op Koch’s strijd om cannabis te legaliseren.

Bron: Forbes magazine, Rollingstone.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord