Met zijn lange haar, bandana en onverbiddelijke verlangen om over cannabis te praten, herkennen degenen die bekend zijn met de Alan Park van de comedy-show “Royal Canadian Air Farce” de komiek vandaag misschien niet eens meer.

Park, die imitaties van o.a. Clint Eastwood en Barack Obama deed, antwoordt met een ondubbelzinnig ‘ja’ als ik hem vraag of cannabis zijn leven heeft gered.

Tegenwoordig vermijdt hij imitatie vanwege de scherpe spies van politici en hun niet zo hete kijk op cannabis op zijn podcast, Green Crush met Alan Park. Zijn bekwaamheid als satiricus wordt doorgesluisd naar de wekelijkse show van 60 minuten, die hij gebruikt om zijn overlevingsverhaal over kanker en mythen over de plant die hem in remissie bracht, te delen.

Onbekend met medicinale cannabis

Cannabis was vroeger niet iets wat hij regelmatig gebruikte, zeg hij. “Ik nam wel eens wat op een feestavond aan het eind van het seizoen of zo, maar het was niet iets dat ik veel deed.”

Toen hij eind januari 2013 een rib in de sportschool trok, dacht hij er niets van, ook niet toen de pijn na twee maanden nog steeds niet verdwenen was. Toen bleek uit een bezoek aan de eerstehulpafdeling echter dat het ongemak in de ribbenkast van Park symptomatisch was voor iets veel ergers: op slechts 51 jaar oud kreeg Park de diagnose prostaatkanker in het vierde stadium.

Artsen adviseerden dat hij een behandeling onderging om de aanmaak van testosteron, die de kanker in zijn prostaat voedde volgens hen, te onderdrukken, voordat hij naar een specialist zou gaan.

Na zijn diagnose herinnerde Park zich een gesprek dat hij eerder dat jaar had gehad met een vriend over kanker en medicinale cannabis. Hij zocht op internet naar mogelijke cannabisbehandelingen voor zijn kanker en hoorde over zijn landgenoot Rick Simpson, die zijn huidkanker met basaalcelcarcinoom had genezen door zijn eigen behandeling met cannabisolie, in 2003.

Simpson ontwikkelde vervolgens ook voor anderen een (volgens het medisch establishment) controversiële behandeling met krachtige cannabisolie, genaamd Rick Simpson Oil, of kortweg RSO. De meeste artsen en wetenschappers steunen zijn beweringen om voor de hand liggende redenen niet graag.

Zelf proberen

In 2013 waren cannabisproducten, vooral oliën, niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in Toronto als nu, dus nam Park het op zich om het zelf te maken. Voor het proces is zo’n 500 gr gedroogde wiet nodig om 60 gram olie te maken.

“Het was best een gedoe, maar mijn gevoel was: ik moet dit voor elkaar krijgen, zodat ik kan blijven leven.”

Hij begon de olie dagelijks in te nemen, zonder zijn arts te informeren dat hij een alternatieve behandeling was gestart.

Vijf weken na zijn eerste diagnose ging hij nog wel naar een specialist in het ziekenhuis, maar die had slecht nieuws..

“Ik was ‘te vergevorderd voor chemotherapie, te vergevorderd voor een operatie en te vergevorderd voor bestraling,’ zoals de prostaatspecialist zei,” zegt hij.

Op dit moment gebruikte hij de olie al meer dan een maand en merkte hij dat hij minder pijn had dan toen de diagnose was gesteld.

“De specialist vertelde me dat ik geen opties had, maar ik had al een ongelooflijke verhoging in mijn kwaliteit van leven ervaren”, herinnerde hij zich.

“Ik vroeg specifiek: ‘Vertel je me nu serieus dat er geen andere opties zijn die ik zou kunnen gebruiken?’ Ik wist gewoon dat dat niet waar was.” De arts beaamde dat

Vijf maanden lang hield hij de behandeling verborgen voor zijn arts.

“Ik wist gewoon dat ik iets op het spoor was”, zegt hij. “Om eerlijk te zijn, dacht ik niet dat hij het goed zou vinden.”

Uit de cannabis-kast

Uiteindelijk vertelde hij zijn arts er toch over, toen die zei dat hij verrast was hoe goed Park reageerde op wat de dokter dacht dat een eenvoudige testosteronbehandeling was.

“Zijn reactie op de cannabis? ‘Ik denk niet dat dat een goed idee is. Ik zou dat afraden,’ zei hij.”

Gefrustreerd dat hem werd afgeraden om iets te gebruiken dat zijn gezondheid leek te verbeteren, besteedde Park uren aan het zoeken naar onderzoeken die teruggaan tot de jaren 70 over de relatie tussen cannabis en kanker. Hij deelde het met zijn nieuwe specialist, die sindsdien langzaam opwarmde voor de alternatieve behandeling van Park.

Vier jaar na zijn diagnose was Park kankervrij. Zijn laatste driemaandelijkse controle onthulde “perfecte” markeringen bij elke test, zegt hij.

Iedereen moest het horen

“Toen het begon te werken, realiseerde ik me dat het niet langer een optie voor mij was om dit geheim te houden”, zegt hij.

Hij deelde zijn verhaal met vrienden en familie en het duurde niet lang voordat hij werd bestookt met berichten en verzoeken om zijn verhaal te delen op een groter platform.

Toen die verzoeken veel tijd en energie begonnen te kosten, dacht hij dat een podcast over zijn ervaring het antwoord zou kunnen zijn. Park begon met de bedoeling om zich te concentreren op kanker, maar breidde uiteindelijk uit om ook andere kwesties met betrekking tot cannabis te bespreken.

“Ik moet een soort naam verzinnen en ik wilde de woorden “cannabis” en “kanker” niet ​​in de titel gebruiken. Dus zo is de naam “Green Crush” (Groene Verplettering) ontstaan”, zegt hij.

“Groen is de cannabis en verpletteren is wat het doet met kanker.”

Legalisering

De openlijke acties van Alan Park hebben hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan het omslaan van de publieke opinie over cannabis in Canada. In 2018 werd het gebruik van wiet voor zowel medicinale als recreatieve doeleinden gelegaliseerd, als eerste (en tot nu toe enige) land in de G7.

Alan Park: “Eerst werden alle deuren in mijn gezicht dichtgeslagen, maar ik vond zelf een andere deur. En ik wil de mensen laten zien dat je door deze deur naar deze andere plek kunt gaan, een andere bestemming dan de dood.”

Bron: Canncentral.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord