Het positieve effect van THC-olie op de melatonineproductie

Een vriendin van mij zei onlangs dat ze blij was dat de dagen opnieuw korter worden. Omdat ik lange zwoele zomeravonden juist heerlijk vind, keek ik haar niet-begrijpend aan. Ze legde uit dat ze de afgelopen weken moeite had om op haar gewoonlijke uur in slaap te geraken omdat het ’s avonds zo laat licht bleef. Omdat ze later insliep, voelde ze zich ’s ochtends niet uitgerust.

Mijn vriendin is niet de enige die merkt dat haar bioritme verandert met de seizoenen. Veel mensen geven aan dat ze tijdens de zomermaanden minder slapen dan tijdens de wintermaanden en dat is niet alleen te wijten aan een te warme slaapkamer of vervelende muggen die ‘s nachts rond ons hoofd zoemen. 

Biologische klok

Onze biologische klok wordt in sterke mate beïnvloed door (zon)licht. Onze ogen pikken licht- en donkersignalen op en sturen deze vervolgens door naar de pijnappelklier of epifyse, een orgaantje dat de grootte van een erwt heeft en zich precies in midden van het hoofd, tussen de twee hersenhelften in, bevindt.

De epifyse maakt deel uit van het endocriene systeem, een verzameling van cellen en klieren die hormonen produceren en vrijgeven in de bloedbaan. Op die manier reguleert het endocriene systeem verschillende lichaamsfuncties.

De voornaamste functie van de pijnappelklier is de aanmaak en afgifte van melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ontspannen en bevordert de slaapkwaliteit.

Een studie aan de universiteit van Frankfurt am Main heeft aangetoond dat de pijnappelklier van ratten cannabinoïde receptoren CB1 en CB2 bevat. Uit deze vaststelling leidde het onderzoeksteam af dat de epifyse deel uitmaakt van het endocannabinoïde systeem (ECS) en dat cannabinoïden zoals THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, de werking van de endocriene klier kunnen beïnvloeden.

Link: De pijnappelklier van de rat bestaat uit een endocannabinoïde systeem – PubMed (nih.gov)

Aangezien het menselijke ECS veel gelijkenissen met dat van andere zoogdieren vertoont, kunnen we veronderstellen dat THC bij mensen eveneens een effect op de epifyse heeft. Midden jaren tachtig vond er een kleinschalig onderzoek plaats naar de invloed van de cannabinoïde op de melatoninesynthese. 

Aan de proef namen negen mannelijke vrijwilligers deel. Bij acht van de negen proefpersonen werd er na de toediening van THC een significante verhoging van de melatoninespiegel vastgesteld. De bevindingen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Hormone and Metabolic Research’.

Link: Thieme E-Journals – Hormoon en Metabolisch Onderzoek / Abstract (thieme-connect.com)

Hoewel het aantal deelnemers volgens de huidige normen voor klinisch onderzoek te beperkt was om als wetenschappelijk bewijs te gelden, kunnen we uit deze vaststellingen afleiden dat de toediening van THC, bijvoorbeeld in de vorm van olie, een positieve invloed op de melatonineproductie en/of -afscheiding heeft. 

Meer dan een slaaphormoon

Tijdens onze slaap rusten we niet alleen uit, maar er vinden ook allerlei opbouw- en herstelprocessen plaats, zoals het verwerken van informatie door de hersenen, het aanmaken van spieren en het bestrijden van eventuele infecties.

Melatonine blijkt een belangrijke rol bij deze processen te spelen. Jammer genoeg vermindert de natuurlijke melatonineafgifte met de leeftijd. 

Vertraagd verouderingsproces

Bij kinderen is de pijnappelklier goed ontwikkeld, maar naarmate we ouder worden geraakt ze vaak verkalkt tot ze op een bepaald moment niet meer goed functioneert. Daardoor wordt er alsmaar minder melatonine afgescheiden. 

Er lijkt dus een correlatie te bestaan tussen een verminderde melatonineafgifte en het verouderingsproces, maar het precieze verband is nog niet geheel duidelijk: Wordt de pijnappelklier minder actief door het ouder worden of wordt het verouderingsproces net in de hand gewerkt door een verminderde melatonineafgifte?

Sommige wetenschappers geloven dat melatonine een verjongend effect op de huid en de hersenen heeft. Bovendien hebben proeven aangetoond dat het slaaphormoon de groei van kankercellen in een reageerbuis afremt. Er is echter nog verder onderzoek nodig om na te gaan of dit effect ook buiten deze proefopstelling plaatsvindt.

Hoewel er nog veel onduidelijkheid bestaat zijn er steeds meer aanwijzingen dat melatonine niet alleen een positieve invloed op de slaapkwaliteit heeft, maar op de algehele gezondheid. Als verder onderzoek bevestigt dat THC het melatonineniveau inderdaad verhoogt, dan betekent dit mogelijk dat THC-olie onze biologische klok kan terugdraaien.

Tekst: Shanna Pettens

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord