De mooiste verhalen over medicinale cannabis zijn natuurlijk de verhalen waarbij de patiënt helemaal van zijn klacht(en) afkomt en weer volledig herstelt dankzij dat geneeskrachtige plantje. Maar zo gaat het lang niet altijd. Vaak kan de wietolie met THC hooguit levensverlengend werken of bijvoorbeeld de misselijkheid tegengaan wanneer een kankerpatiënt ervoor kiest om een chemokuur te ondergaan.

In dit verhaal komt de zoon van een doodzieke moeder aan het woord die weliswaar uiteindelijk stierf, maar wel een aangenamer einde kende dan haar lotgenoten, dankzij de cannabis.

“Toen bij mijn moeder terminale kanker in de blaas werd vastgesteld, vroeg ze om haar laatste dagen thuis door te mogen brengen in plaats van in een hospice. Ze woonde in de staat Nevada (VS), waar medicinale cannabis legaal is.

Wanneer een kankerpatiënt opgegeven wordt door de medische zorg en een hospice in beeld komt, krijgt de familie een hospice-arts toegewezen. Daarbij wordt er een voorraad opiaten en andere medicijnen meegegeven en ook een dagboek om bij te houden hoeveel medicijnen er gebruikt worden.

Ik vond het een vreselijke verantwoordelijkheid om pijnstillers toe te moeten dienen aan iemand waar je van houdt.

Voordat mijn moeder uit het ziekenhuis werd ontslagen voor thuiszorg, kwam de hospice-arts bij mij thuis om te overleggen over het toedienen van de medicijnen. Ze zei dat ik alleen opiaten moest toedienen als het nodig was.

Op de tafel lag een boek over medicinale cannabis dat ik had gelezen. De hospice-arts zag het liggen en zei dat het oké was om mijn moeder ook wietolie erbij te geven als we dat wilden.”

Combinatie van THC olie en CBD olie

“Ik vroeg mijn moeder of ze bereid was om mediwiet te proberen. Ze zei ja, dus ik bezocht een apotheek en ging THC olie kopen. Ik kocht een tinctuur met een 1:1 THC-CBD-samenstelling.

Eenmaal thuis lag mijn moeder bijna alleen nog maar in bed. Naarmate de dagen verstreken, gaf ik haar elke dag een paar druppels wietolie en de andere medicijnen, maar geen opiaten. Dat hoefde niet, want de cannabis verlichtte de pijn bij mijn moeder al genoeg. Daardoor bleef ze vrij helder.

Langzamerhand nam haar kracht af en viel ze steeds vaker in slaap. Ze hield ervan om kleine hapjes watermeloen te nemen wanneer ze wakker was. En als mijn vrouw gedag kwam zeggen of tijdens korte bezoekjes van haar vrienden zagen we haar nog even oplichten. Maar we wisten allemaal dat het einde nabij was.

In de laatste 24 uur, toen haar pijn wel dusdanig hevig werd dat het niet meer te doen was, gaf ik haar wel de eerste druppel van het opiaat. Toen raakte ze meteen bewusteloos. Kort daarna stierf ze.”

Wietolie om de pijn te verzachten

“Als amateur in de patiëntenzorg had ik geen idee dat wat ik had meegemaakt, eigenlijk wonderbaarlijk was. Toen de hospice-arts in het dagboek zag hoe weinig opioïde we hadden gebruikt, schrok ze ervan. Ik vertelde haar dat we cannabisolie hadden gebruikt om mijn moeder’s pijn te verzachten.

Ze zei dat we dankbaar mochten zijn dat mijn moeder zoveel dagen pijnvrij was geweest en nog zo helder was. Op dat moment begreep ik pas echt hoe medische cannabis mij eigenlijk nog mijn moeder had gegeven in haar laatste dagen.

Een jaar later, in Japan, had mijn Japanse vrouw minder geluk met haar stervende grootmoeder die een soortgelijke tragedie doormaakte als mijn moeder met terminale kanker. In tegenstelling tot mijn moeder die tot het einde bij ons was, bracht de grootmoeder van mijn vrouw de laatste weken van haar leven bewusteloos door, onder de opioïden.

Deze ervaring bracht mijn vrouw en mij ertoe om een website in Japan te lanceren over de voordelen van medicinale cannabis voor terminale patiënten. Het is maar één verhaal, maar het is ons verhaal. Hopelijk kunnen we door dit verhaal en andere die we naar Japan hopen te brengen, mensen daar helpen om de mogelijkheden van medicinale cannabis in te zien.”

Bron: Medicalmarijuana411.com