Julie is een vrolijke, intelligente jongedame met zware spasmen. Hierdoor is ze fysiek beperkt en verplaatst ze zich voornamelijk met een rolstoel.

Soms is dat best wel frustrerend. Als zelfstandige vrouw houdt Julie er niet van om voor alles hulp te moeten vragen. Bovendien ondervindt ze niet alleen fysieke beperkingen door de spierspasmen, ze zijn ook nog eens erg vervelend en pijnlijk.

Al sinds haar tienerjaren is Julie gefascineerd door cannabis. Enthousiast vertelt ze ons haar verhaal:

“In het begin was het internet mijn bron aan informatie. Waartegen helpt het? Mag je in België cannabis kweken en zo ja, hoe doe je dat? Dat laatste bleek nog niet zo eenvoudig te zijn, zeker niet voor iemand met een beperking zoals de mijne.

Ik had het geluk dat ik hier heel open met mijn ouders over kon praten. Ze wisten namelijk dat cannabis ook een medicinale werking heeft en niet enkel gebruikt wordt om high te worden.”

Starterskit

“Toen ze op een gegeven moment terugkwamen van een citytrip in Rotterdam hadden ze een starterskit voor me meegenomen om zelf cannabis te kweken. Ik was helemaal in de wolken.

Ik wou het van de daken schreeuwen, maar telkens als er iemand op bezoek kwam en vroeg wat er in mijn kweekkastje stond, antwoordde ik, met een subtiele grijns op mijn gezicht: “Oh, kerstomaatjes.” Wiet kweken in België is namelijk illegaal. Je mag één plantje kweken, maar ik vind dat persoonlijk te weinig.

Mijn eerste kweekervaring werd echter een flop. Achteraf bekeken was dat ook wel logisch aangezien het zo’n typische kit voor toeristen was. Ik vertelde mijn ervaring aan een goede kennis en die zei me dat hij wel iets kon regelen.

Enkele weken later kwam hij langs met een stevige joint. Aangezien ik zelf geen sigaretten kan aansteken, probeerde ik de joint voor het eerst gezellig samen met mijn moeder op de bank. We hadden een ontzettende lol en mijn moeder had al snel een high gevoel.

Zelf voelde ik echter niets. Ik had er meer van verwacht en was dan ook teleurgesteld en wat geïrriteerd. Tot mijn moeder zei: “Hé, je spasmen zijn verdwenen.”

En inderdaad, ze had gelijk. Ik nam de proef op de som en stak mijn arm omhoog. Tot mijn grote verbazing kon ik hem volledig stilhouden! Wat een ongelooflijk gevoel was dat!”

Met CBD lukt het ook

“Ik bleef me informeren en volgde ook een infosessie bij ‘Trekt uw Plant’*.

Vlak voor de lockdown moest ik tweemaal op korte tijd bij de Ancienne Belgique in Brussel zijn. Ik bracht er een bezoekje aan een CBD-shop in de buurt. De eerste keer keek ik alleen maar rond en toen ik thuiskwam ging ik weer googelen. Zou CBD alléén me ook kunnen helpen?

Tijdens mijn tweede bezoek kocht ik uiteindelijk een zakje CBD-wiet. Mijn assistente kon sigaretten rollen en niet veel later rookte ik mijn eerste CBD-joint. Het gaf me een enorm rustgevend gevoel en ook zonder THC verminderden mijn spasmen aanzienlijk.

CBD-olie hielp me niet, maar ik ben wel benieuwd om eens THC-olie te proberen. Dat kan ik zelf nemen zonder hulp van anderen en zo zet ik weer een stapje dichter naar meer zelfstandigheid.”

*) Trekt uw Plant was een vzw met zo’n 350 leden en kweekte cannabis volgens het principe van één plant per lid. In 2020 moest de vzw jammer genoeg de boeken neerleggen na tussenkomst van de rechtbank.

Door Hanna Vandenberghe

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord