Het ongeluk

“Het was mid 2019 toen een traumatisch ongeluk mijn wereld op z’n kop zette. Ik werd tijdens een bezoek aan vrienden in mijn gezicht aangevallen door hun hond. Zoals je wel kunt begrijpen heeft hier een flinke nasleep aan gezeten wat betreft therapie, resocialisatie met honden, maar ook medicatie.

Vanaf de eerste nacht na thuiskomst van het ziekenhuis had ik te maken met intense nachtmerries. Ik kon niet meer slapen zonder het voorval keer op keer opnieuw mee te maken. Na twee á drie weken besloot ik dit te bespreken met mijn psycholoog. Ik werd gediagnosticeerd met PTSS en er werd medicatie voorgeschreven om te slapen.”

Voorgeschreven medicatie

“Deze medicatie werkte goed voor het slapen. Ik sliep als een blok en ervaarde ’s nachts geen nachtmerries. Echter, de medicatie die ik voorgeschreven kreeg was een antipsychoticum, namelijk quetiapine. Deze medicatie wordt steeds vaker in lage doseringen voorgeschreven voor mensen met slaapproblemen.

Toen dit aan mij werd voorgeschreven werd de nadruk erop gelegd dat dit niet verslavend zou zijn. Helaas heb ik dit niet zo ervaren en na veel onderzoek online bleek ik niet de enige te zijn.

Quetiapine zorgde er onder andere voor dat ik afgevlakt werd ’s ochtends en ik begon na maanden gebruik het idee te krijgen dat ik nooit meer zonder zou kunnen slapen. Na het geleidelijk proberen af te bouwen, begon ik een beetje hopeloos te worden dat ik nu voor de rest van mijn leven dit middeltje moest gaan slikken om in ieder geval een normale nachtrust te krijgen.”

Overstap naar CBD-Pasta

“Tot mijn zusje op een dag aan mij voorstelde om CBD-pasta te proberen. Ze heeft dit zelf in het verleden gebruikt voor haar rugpijn en had er veel baat bij.

Ik was enigszins sceptisch omdat ik wel eens goedkope CBD-producten van de drogist had gekocht, maar besloot om toch open-minded haar aanbod aan te nemen. Ze gaf me een spuit met hele zuivere CBD-pasta.

Al op de eerste nacht merkte ik een verschil met het gebruiken van deze CBD-pasta. Ik deed een kleine druppel onder mijn tong en liet het wegsmelten. Langzaam dommelde ik weg in slaap.

De volgende ochtend was ik zo verbaasd toen ik merkte dat ik wakker was geworden. Dat betekende dus dat ik had geslapen. En wat had ik goed geslapen! Ook voelde ik me fijn, zonder afgevlakt gevoel.”

Natuurlijker slapen

“Het slapen met de CBD-pasta voelde veel natuurlijker en gaf me een betere nachtrust. Waar ik met de medicatie het idee kreeg dat ik een soort knock-out was gegaan en de ochtend erna echt ellendig kon voelen, was de CBD-pasta een hele andere ervaring. Het voelde kalm en ’s ochtends voelde ik me dan ook echt uitgerust.

De weken erop herhaalde ik dit elke nacht tot ik besefte dat ik de CBD-pasta niet per se nodig had. Op de avonden dat ik wat paniek of onrust ervaarde gebruikte ik nog een kleine druppel, maar steeds vaker sliep ik zonder.

Het gebruik van CBD-pasta heeft mijn leven veranderd. Na anderhalf jaar slikken van het antipsychoticum was het een verlichting om een natuurlijk middel te hebben dat eigenlijk veel beter werkte voor mij.

Nu heb ik bijna nooit ondersteuning meer nodig bij het slapen, maar als ik weer eens wat onrustiger ben dan kies ik toch voor de CBD-pasta.

Uiteindelijk ben ik ook van mening dat er vanuit medici echt gekeken moet worden naar wat voor gevolgen het voorschrijven van een antipsychoticum kan hebben, zelfs bij lagere doseringen. En dat er ook meer inzet gemaakt kan worden vanuit deze hoek voor het gebruik van verschillende CBD- en THC-producten.”

Door Rachelle Steenberg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord