Pijnbestrijding met cannabis

Met medicinale cannabis treedt er nauwelijks gewenning op

Door Hanna Vandenberghe

Een recente studie onder leiding van Michelle St. Pierre, doctoraatstudent aan de University of British Colombia en Okanagan (Canada) wees onlangs uit dat het gebruik van medicinale cannabis niet leidt tot een verhoging van de pijngevoeligheid.

In tegenstelling tot veel farmaceutische medicijnen hoef je er dus niet steeds meer van te nemen om hetzelfde pijnstillende effect te bekomen. Met andere woorden, het gebruik van pijnstilling op basis van cannabis geeft minder kans op gewenning, verslavingsverschijnselen of zelfs een overdosis.

Studie ondersteund door Dr. Zach Walsh

De studie werd ondersteund door Dr Zach Walsh, klinisch psycholoog en universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van British Columbia, waar hij leiding geeft aan het laboratorium Therapeutic Recreational and Problematic Substance Use

Michelle St. Pierre vond het interessant om deze studie uit te voeren omdat steeds meer mensen cannabis gebruiken om hun pijn te bestrijden. Het werd dus dringend tijd dat iemand hier eens een eerlijke, degelijke studie over uitvoerde.

Daarom werd er ook vertrokken vanuit de hypothese dat cannabinoïden, net als opiaten, de pijngevoeligheid van de patiënt verhogen

Maar opvallend genoeg ontdekten de wetenschappers dat hun veronderstelling fout was en er geen gewenning optrad bij het gebruik van medicinale cannabis.

De koude-druktest

Koude-druktest

De opzet van de studie was om een koude-druktest af te nemen bij de verschillende deelnemers. Een koude-druktest is een cardiovasculaire test waarbij de hand ondergedompeld wordt in een ijswatercontainter en men na een minuut de veranderingen in bloeddruk en hartslag meet.

Het team van Michelle St. Pierre gebruikte de koude pressor echter om de pijngrens van de deelnemers te meten

Hierbij moeten ze zo lang mogelijk hun hand in het ijskoude water plaatsen. Wanneer ze pijn beginnen te voelen, moeten ze dit eerst gewoon aangeven. Pas wanneer de pijn ondraaglijk wordt, mogen ze hun hand wegnemen. 

Dit wordt dan de maatstaf voor de pijndrempel (de tijd waarin men de eerste pijn ervaart) en de tolerantie (de totale tijd waarop de deelnemer zijn hand in het water kan houden minus de pijndrempel).

Cannabisgebruikers versus niet-gebruikers

Bij het onderzoek werden de kandidaten in twee groepen verdeeld: degene die enkel opiaten innamen en deelnemers die minstens 3 keer per week cannabis gebruikten. 

De resultaten bij de cannabisgebruikers waren veel beter dan die van de andere groep. Zij vertoonden geen enkel teken van verhoogde pijngevoeligheid, terwijl men bij de andere deelnemers wel een verschil zag. 

Farmaceutica

Dit is dan ook een doorbraak in deze tijd waarin het gebruik van opiaten behoorlijk ter discussie wordt, omdat het te pas en te onpas voorgeschreven wordt – met alle gevolgen van dien.

De pijngevoeligheid stijgt namelijk met dit soort middelen, men heeft een steeds hogere dosis nodig en na een tijdje wordt men er afhankelijk van. 

Uiteindelijk zit de patiënt aan zo’n hoge dosis dat hij er verslaafd aan is. Een overdosis is dan vaak niet meer ver weg.

Effectieve en veilige pijnbestrijding

Cannabis-geneesmiddel

Verschillende onderzoeken bewezen ondertussen dat cannabis heel effectief is om pijn te bestrijden. Meer nog: een vergelijkende studie in 2014 toonde aan dat het aantal doden door een overdosis aan opiaten daalde in Amerikaanse staten waar men het gebruik van medicinale cannabis legaliseerde.

De conclusie van de studie van Michelle St. Pierre dat cannabinoïden de pijngevoeligheid van een patiënt niet verhogen, is dus van vitaal belang voor de medische wereld die zich verder wil verdiepen in het gebruik van cannabis als pijnbestrijdend middel.

Het bewijst namelijk dat het een veilig, doeltreffend alternatief is voor de huidige verslavende opiaten. 

Verder onderzoek zal nog meer duidelijkheid moeten scheppen rondom het gebruik van medicinale cannabis, maar dit is toch weer een extra stimulans om de deur naar meer gesubsidieerd onderzoek verder open te zetten.

Bronnen:
https://gaz.wiki/wiki/nl/Cold_pressor_test

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200910120105.htm

https://www.forbes.com/sites/emilyearlenbaugh/2020/09/14/unlike-opioids-chronic-cannabis-use-doesnt-lead-to-heightened-pain-sensitivity/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord