THC-olie als alternatieve behandeling voor ADHD

Door Shanna Pettens

Ongeveer drie op de tien Nederlandse kinderen krijgen de diagnose ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Sommigen van hen ‘ontgroeien’ deze stoornis, maar bij anderen is ze ook op volwassen leeftijd nog steeds aanwezig. 

Meestal wordt er Rilatin of Concerta voorgeschreven om ADHD te behandelen. Deze medicijnen hebben echter ongewenste bijwerkingen zoals slapeloosheid, gebrek aan eetlust en nervositeit. Gelukkig bestaat er een alternatieve manier om de symptomen van ADHD te behandelen zonder de neveneffecten van medicatie, namelijk THC-olie.

Drie soorten ADHD

ADHD kan zich op verschillende manieren manifesteren. Op basis van de gedragskenmerken van de patiënt kan men drie soorten onderscheiden: 

De eerste soort wordt vooral gekenmerkt door een aandachtstekort. Personen die aan deze vorm van ADHD lijden, hebben vaak moeite om zich te concentreren en worden snel afgeleid. Dit type van ADHD wordt ook ADD (Attention Deficit Disorder) genoemd, omdat de component ‘hyperactiviteit’ ontbreekt.

Een tweede vorm van ADHD is de hyperactieve/impulsieve variant. Personen met dit type ADHD werden in de jaren tachtig en negentig vaak als ‘hyperkinetisch’ bestempeld, omdat de stoornis zich bij hen vooral uit in druk gedrag. Kenmerkend gedrag is onder meer moeilijk kunnen stilzitten en excessief praten.

De derde soort is een combinatie van de twee voorgaande. Personen met deze vorm van ADHD kampen zowel met een gebrek aan concentratie als met hyperactiviteit en/of impulsiviteit.

Het spreekt voor zich dat iedere subgroep specifieke uitdagingen met zich meebrengt die vooral tot uiting komen in een onderwijscontext of bij volwassen ADHD’ers op de werkvloer. Iemand die aan de eerste vorm van ADHD lijdt en gemakkelijk zijn focus verliest, studeert en werkt vaak minder efficiënt dan iemand die niet met deze stoornis kampt.

Mogelijke oorzaken

Onderzoekers vermoeden dat ADHD niet één precieze oorzaak heeft, maar dat de stoornis veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische en neurologische factoren. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol in het ontstaan van de stoornis. Andere potentiële oorzaken zijn een gebrek aan dopamine en een slecht functionerend endocannabinoïde systeem (ECS).

Het positieve effect van THC-olie

Dopamine wordt net als serotonine een ‘gelukshormoon’ genoemd. Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen tussen neuronen en heeft een invloed op gedrag, gemoedstoestand en geheugen. Een gebrek aan dopamine vertaalt zich ondermeer in lusteloosheid, een afnemende concentratie en geheugenproblemen. THC verhoogt het dopaminegehalte en kan op die manier symptomen van ADHD bestrijden.

Het ECS bestaat uit lichaamseigen signaalstoffen (neurotransmitters) die aansluiten op receptoren. Het   reguleert verschillende processen in het lichaam, waaronder het immuunsysteem en de stofwisseling. Ook goede cognitieve prestaties worden in verband gebracht met een correct functionerend ECS. Wanneer er een tekort is aan bepaalde endocannabinoïden zoals anandamide en 2-AG kan dit systeem ontregeld geraken. 

Anandamide is een neurotransmitter die door ons lichaam geproduceerd wordt en invloed heeft op het geheugen en de hogere cognitieve processen. De lichaamseigen cannabinoïde activeert de CB1-receptoren in de hersenen die deel uitmaken van het ECS.

Deze receptoren reageren op dezelfde manier op THC als op de lichaamseigen neurotransmitter. Dit betekent dat het psychoactieve bestanddeel van cannabis een eventueel tekort aan anandamide kan aanvullen en op die manier een verstoord ECS kan herstellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord