Met een behoorlijk aantal medische aandoeningen onder de leden gebruikt Tonya Davis uit Seattle (VS) meestal cannabis in eetbare vorm om haar pijn te bestrijden. In dit interview uit 2011 vertelt ze hoe ze de dag doorkomt met behulp van het wonderbaarlijke plantje.

“Mijn naam is Tonya Davis en ik ben een medische cannabis-patiënt. Ik woon in Ohio, een staat waar cannabis verboden is.

Ik heb allerlei medische kwalen. Ik heb een aandoening waar je kreupel van wordt, pseudohypoparathyreoïdie heet dat. Dat betekent dat mijn schildklier verstoord is, waardoor ik ongewild allerlei voedingsstoffen en vitaminen uit plas terwijl mijn lichaam die wel nodig heeft.

Ik heb ook een permanent ontstoken darm, een soort Ziekte van Crohn. Daarnaast heb ik artritis. Bovendien heb ik scoliose ontwikkeld door huiselijk geweld, omdat ik vroeger zo geslagen ben dat ik blijvende schade aan mijn rug heb. Mijn vingers zijn vervormd door de artritis.

Een paar weken geleden heb ik een dag in het ziekenhuis gelegen. Daar bleek dat ik teveel calciumafzetting in mijn hersens heb, het zit overal. Dat is schadelijk, want je brein regelt alles in je lichaam.”

Medicinale cannabis

“Sinds een tijdje gebruik ik medicinale cannabis voor mijn waslijst aan klachten. Cannabis is letterlijk in staat om het brein dat ik nu nog heb, te beschermen.

Je kunt wiet op zoveel manieren innemen, je hoeft echt niet per se te blowen. Je kunt het ook door je eten doen.”

Ze haalt een koekje tevoorschijn waar cannabis in zit. “Voor mijn pijn werkt dit het beste. Mijn gezondheidssituatie bestaat voor een groot gedeelte uit pijn, dat kan niemand ontkennen. Ik heb elke dag pijn.

Maar ik hoef niet eens zo’n heel koekje op te eten, een halve is genoeg om mijn kwaliteit van leven zoveel te verhogen. Hier wordt de pijn draaglijk door. Hoewel de meeste mensen misschien nog geen kilometer zouden kunnen lopen als ze in mijn schoenen zouden staan, want de pijn blijft wel altijd nog aanwezig.”

Politie

Tonya Davis spreekt op een groot cannabisfestival, de “Seattle Hempfest”

“Maar wat ik zo treurig vind, is dat ik beschouwd word als crimineel omdat ik dit koekje opeet. Of als ik een jointje opsteek, dan ben ik ook een crimineel volgens de wet hier. Er is niets erger dan mezelf op deze manier te helpen, op advies van mijn dokter nota bene, en toch illegaal bezig te zijn.

Onze dokters zouden dit gewoon legaal moeten kunnen voorschrijven. Zij zouden gewoon vrij moeten kunnen kiezen of cannabis het beste medicijn voor mij is of niet.

Het is veiliger dan de morfine die ik voorheen moest nemen, en de oxycodon. Daar werd ik zo ziek van. Wie wil er nou eerst 20 minuten overgeven voordat je enige verlichting van je pijn voelt? Dat is toch bizar.

Terwijl ik ook dit kan eten en daardoor gewoon een redelijke levenskwaliteit heb. Maar ik vind het zo erg om te moeten dealen met al die medische problemen die ik heb en tegelijkertijd bang te zijn dat de politie me betrapt. Of dat ze mijn deur intrappen en misschien mij of mijn hondjes wat aandoen. Of mij misschien per ongeluk neerknallen. Dat is echt het ergste gevoel.”

Gelukkig is er inmiddels goed nieuws voor Tonya. Want net als heel veel andere staten in de VS heeft haar staat Ohio het medisch gebruik van cannabis inmiddels gelegaliseerd, in 2016. De eerste legale verkoop van medicinale cannabis vond plaats in januari 2019. Op naar een wereldwijde legalisatie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord