Vrouw wordt opgegeven, maar geneest door medicinale cannabis

In 2014 werd de Engelse Tiffany Youngs, de vrouw van profrugbyspeler Tom Youngs die bij de club Leicester Tigers speelt, gediagnosticeerd met leukemie (Hodgkin-lymfoom). Dit kwam aan het licht nadat ze haar huisarts had bezocht vanwege een aanhoudende hoest.

De 32-jarige moeder van een klein dochtertje kreeg vrij snel daarna ook te horen van haar artsen dat die waarschijnlijk niet veel voor haar konden betekenen, omdat de ziekte als onbehandelbaar beschouwd werd.

Ze zeiden dat Tiffany waarschijnlijk nog maar tussen een maand en een jaar te leven had. Tiffany en haar man waren er kapot van.

Dochtertje

Eén van haar zwaarste momenten beleefde Tiffany toen ze haar dochtertje Maisie moest vertellen dat ze zou gaan sterven.

“Ik zei tegen haar: ‘Weet je dat het niet goed gaat met mama? Helaas moet mama naar de hemel.’

Ze zei alleen maar ‘oh’ – zo zwart-wit. Maar dat is hoe kinderen zijn. Ze nemen het zo goed op als ze kunnen.

‘Papa gaat voor jou en de oma’s en opa’s zorgen,’ zei ik. Ze antwoordde: ‘Oké, dus dan zie ik mama nooit meer?'”

Tiffany legde bij hen thuis in Leicestershire een sprookjestuin aan voor haar dochter, en schreef tot aan haar dertigste verjaardag aan verjaardagskaarten voor haar.

Ze beschrijft hoe ze ook haar eigen begrafenis al had gepland: “Ik begon mijn zaken op orde te maken. Ik schreef het nummer van de schoonmaker op voor als ik er niet meer zou zijn, het nummer van de buren, ik gaf mensen onze huissleutels en ik ging op zoek naar een fulltime oppas om Tom te helpen.”

“Ik verkocht al mijn kleren, gaf alles aan liefdadigheidswinkels, ik hield een enorme opruiming en gooide veel spullen weg. Ik plande mijn begrafenis – ik koos mijn foto, mijn muziek, en vertelde mijn familie hoe ik wilde sterven. Ik voelde me schuldig. Ik had het gevoel een last te zijn voor iedereen, ik wilde niet dat iemand straks nog iets te doen had vanwege mij.”

Vechtlust

Toen alle hoop vervlogen leek, openbaarde zich echter een vechtlust in Tiffany waarvan ze zelf niet wist dat ze die in zich had. “Ik besloot opeens dat ik geen kind had gehad om op te groeien zonder moeder. Ik wil haar opvoeden, dus besloot ik een alternatieve behandeling te proberen.”

“Mijn dokters waren er niet enthousiast over, maar ik had niets te verliezen – als het me maar een extra week met haar gaf, was het het al waard. Dus ging ik twee keer per week naar Londen om daar twee dames te zien die mij door iemand waren aanbevolen. Ik zei tegen Tom dat we ruimdenkend moesten zijn, omdat het alternatief was.”

“Ik volgde een heel, heel strikt dieet met sappen, geen zuivelproducten, geen rood vlees, geen suiker, geen thee of koffie – eigenlijk alleen vis en groene sappen. Ik vastte van 19:00 uur tot de volgende dag 12:00 uur. Ik heb dat drie maanden gedaan en ik voelde me er geweldig bij.”

Wietolie

Ze ging ook dagelijks medicinale cannabis gebruiken in de vorm van wietolie. Dit nieuwe schema hield ze heel strak aan. Tiffany weigerde toe te geven aan de kanker en handhaafde haar nieuwe dieet- en medicatieregime strikt.

In een interview met de Backstory Podcast vertelde Tiffany hoe ze zich aanvankelijk best een beetje zorgen maakte over de wietolie:

“Ik had al veel gehoord over cannabisolie op tv en in de kranten. Maar ik heb nog nooit drugs gebruikt. Ik wist niet echt wat ik moest doen en ik moest natuurlijk voorzichtig zijn vanwege Tom’s bekendheid.”

“Ik nam de cannabisolie ongeveer om acht of negen uur ’s avonds en ging dan naar bed. Ik merkte direct dat het me hielp te ontspannen en in slaap te vallen, want daar maakte ik me grote zorgen over. Ik was altijd bang dat ik niet meer wakker zou worden, omdat ik ziek was.”

Tiffany vertelde aan de zender Sky News dat ze bijna alleen maar vis at en cannabisolie nam. Melk, rood vlees, suiker en cafeïne werden rigoreus uit haar dieet verwijderd.

Ze gebruikte ook een ENS-cosmodische machinebehandeling, die metalen puntjes gebruikt om elektrische pulsen het lichaam in te sturen, in de hoop dat het de cellen zal stimuleren.

Onverwacht goed nieuws

In februari 2018 ging Tiffany naar het ziekenhuis voor een scan, omdat ze zich weer niet helemaal lekker voelde (wat later waarschijnlijk de Mexicaanse griep bleek te zijn). Maar haar bange vermoedens bleken onterecht te zijn – sterker nog, ze kreeg daar het beste nieuws te horen dat ze zich maar kon wensen. De arts vertelde haar dat ze in remissie was.

“Ik zei: ‘Wat?'”

“Toen belde ik Tom. Ik vroeg hem: ‘Ben je bij mama? Zet me op de luidspreker: HET IS ALLEMAAL WEG!!’

Mama barstte in huilen uit. Tom vroeg: ‘Aan wie wil je dat ik het allemaal vertel?’

Ik zei: ‘Ik vertel het aan iedereen!’

Ik belde zelf mijn vader, en hij liet de telefoon vallen.”

Opgelucht dochtertje

Nu ze wist dat haar kanker in remissie was, mocht ze ook haar dochtertje vertellen dat ze niet zou gaan sterven.

“Ik zei tegen haar: ‘Weet je nog dat mama haar haar verloor en het niet zo goed ging? Nou, mama is nu helemaal beter. Dus mama gaat niet meer naar de hemel.'”

“Ze knuffelde me en gaf me een kus. Het was zo lief. Ze was zo opgewonden! Ze zeggen dat kinderen zulke dingen nog niet begrijpen, maar ze begrijpen het echt wel, echt.”

“Van te horen krijgen dat je dood gaat, om er vervolgens achter te komen dat je helemaal niet ziek meer bent, is moeilijk. Het is zo’n aanpassing. Ik had mijn ouders en Tom al verteld waar ik begraven wilde worden, waar ik mijn leven wilde beëindigen, ik had mijn testament geschreven. Eén van mijn vrienden had al een tatoeage laten zetten om mij te herinneren.”

“Ik had me voorbereid om te sterven, maar Maisie hield me op de been. Ik wilde haar naar school zien gaan. Ik wilde haar volgende verjaardag meemaken.”

“Ik heb zoveel mensen te danken, net als de rest van mijn gezin. De rugbyfans, iedereen bij elke club heeft berichten gestuurd; coaches, spelers. De Leicester Tigers waren absoluut geweldig. Ik kan ze niet genoeg bedanken.”

Nog steeds gezond

Nu, twee jaar later, gaat het nog steeds goed met Tiffany. Onlangs is ze “Roots Wellness” gestart, een business die naar alle aspecten van de gezondheid kijkt, van producten om de spijsvertering te bevorderen tot slaap en huidverzorging, evenals het bestrijden van haaruitval. Zo hoopt ze o.a. patiënten te helpen die dezelfde diagnose krijgen als zij vier jaar geleden.

“Er zijn zoveel dingen waar we mee te maken krijgen, dat een beetje dagelijkse gezondheid misschien kan helpen,” zegt ze. “Angst, slaapgebrek, pijn in het lichaam, depressie en chirurgische nazorg, evenals het stimuleren van je immuunsysteem en gewoon het gevoel hebben dat je op je best bent.”

Bronnen: Leicestermercury.co.uk, Leicestermercury.co.uk, Edp24.co.uk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie