Een pensionado uit Scottburgh (Zuif-Afrika) waarvan artsen verwachtten dat hij vorig jaar aan kanker zou overlijden, maar die zich nu sterker voelt dankzij medicinale cannabisolie, zal gaan spreken op de wereldwijde cannabisdag van komende zaterdag in Durban.

Tot vorig jaar beschouwde Harry du Plessis het illegale kruid altijd als een no-go.

“Ik heb nooit gerookt en ik heb nooit gedronken. Behalve een half glaasje champagne toen ik trouwde, en een keer een biertje als ik ging vissen,” zegt hij.

Waarom zou deze 77-jarige zich dan toch overgeven aan de extracten van een illegale plant en campagne voeren om het legaal te maken en in al zijn vormen te gebruiken?

Kanker

Twee jaar geleden diagnosticeerden de artsen hem met prostaatkanker, en eind vorig jaar bleek uit tests dat hij ook een tumor in zijn lever had, naast hoge bloeddruk en diabetes. De leverkanker was al in stadium vier.

“Ook mijn nieren functioneerden niet lekker, maar dat was geen kanker,” voegt hij eraan toe.

Zes specialisten onderzochten hem in een ziekenhuis in Joburg en vertelden aan zijn kinderen “het hun vader zo comfortabel mogelijk te maken”.

“Ik had zelf geen idee wat er aan de hand was,” zegt Du Plessis nu.

“Ik wist niet of ze me hebben ontslagen, of me opgegeven hadden, of dat mijn verzekering het niet meer dekte.”

Zijn familie kwam uit Australië, Oostenrijk en de Zuidkust van KwaZulu-Natal overgevlogen, in de wetenschap dat conventionele behandelingen niets meer uit konden halen en ze Harry binnenkort vaarwel zouden zeggen.

Cannabisolie

Cannabis

Later kreeg Du Plessis het gevoel dat hij zuurstof nodig had, maar om dat toegediend te krijgen zou hij opnieuw in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Daar keek niemand naar uit, dus in plaats daarvan verhuisde zijn familie hem naar Scottburgh, waar het gemakkelijker is om de frisse zeelucht in te ademen. Ook begon zijn familie hem cannabisolie toe te dienen.

“Toen ik daarmee begon, dacht ik eerst dat ik dood zou gaan. Het was net als een schokbehandeling. Je moet er echt aan wennen,” herinnert hij zich.

De Villiers begon met een druppel per dag. Nu neemt hij een gram. De stof zorgt ervoor dat zijn lichaam niet zuur wordt, zegt hij.

“Kanker kan niet overleven in een niet-zure omgeving,” zegt een familielid dat liever niet genoemd wil worden.

“Dus het houdt in dat we de pH-waarden van het lichaam in de gaten houden. Het is alsof je voor een zwembad zorgt.”

Uit de illegaliteit

De mars in Durban heeft tot doel om de boodschap over te brengen dat cannabis gelegaliseerd moet worden, zowel voor medicinale als recreatieve doeleinden. Hoewel De Villiers het alleen voor het eerste doel gebruiken, moeten ze voor het verwerven van zijn olie toch het illegale circuit in, omdat het een illegale stof is.

Eerder dit jaar riep IFP-parlementslid Mario Oriani-Ambrosini, zelf een kankerpatiënt, op tot legalisering van marihuana voor medicinaal gebruik.

“Ik zou vele maanden geleden gestorven moeten zijn, en ik ben hier omdat ik de moed had om in Italië illegale behandelingen te ondergaan in de vorm van natriumbicarbonaat en hier in Zuid-Afrika in de vorm van cannabis. Anders zou ik worden overspoeld met morfine en zou ik u niet kunnen spreken, mijnheer de president,” zei hij in het Parlement.

In november heeft een landelijke werkgroep hierover een presentatie gegeven aan minister van Volksgezondheid, Aaron Motsoaledi.

“Waar dit papierwerk voor staat, is de stelling dat er geen rationeel argument is om mensen zoals ik die medische cannabis nodig hebben, het te blijven onthouden,” zei Oriani-Ambrosini.

“Het is een misdaad tegen de mensheid om het te blijven verbieden.”

Bow zei dat ze geloofde dat als wiet op zijn minst legaal zou zijn om brouwsels van te maken, zoals cannabisolie, de kosten van deze alternatieve kankerbehandeling radicaal zouden kunnen dalen.

“Wanneer iemand in een gezin op het punt komt dat ze zo ziek zijn, komen hier de telefoontjes binnen. We moeten aandringen om de wetten te veranderen, om vroegtijdig overlijden te voorkomen.”

Misschien heeft de speech van Harry du Plessis geholpen, want in 2018 werd het privégebruik van cannabis voor volwassenen gelegaliseerd in Zuid-Afrika

Cannabis geen ‘gateway-drug’

Bow, die ook uit Scottburgh komt, zei dat de mythe moest worden ontkracht dat wiet een gateway-medicijn was voor ander drugsgebruik.

Maar de SA National Council for Drug and Alcohol Abuse (Sanca) in Durban is het daar niet mee eens.

“Het is van het grootste belang om er rekening mee te houden dat marihuana niet onschadelijk is,” zegt directeur Carol du Toit.

“Internationale studies ondersteunen sterk het bewijs dat marihuana een ‘gateway-drug’ is voor ander drugsgebruik.”

Bron: IOL.co.za

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord