Oude wiet roest niet

De heilzame werking van cannabis is veel complexer dan alleen het toedienen van THC en CBD. Er zitten nog veel meer cananbinoïden (meer dan 100) in medicinale cannabis. Die zorgen op zichzelf en in relatie met elkaar voor tal van therapeutische effecten.

En zelfs oude cannabisplanten hebben een grote geneeskrachtige werking. In een 2700 jaar oud graf van een Chinese sjamaan vonden onderzoekers cannabis die perfect bewaard was gebleven. De onderzoekers hebben de cannabis in een laboratorium onderzocht en vonden zo de CBN (een afbraakproduct van THC en CBD) CBN is een sterk pijnstillende en verdoving en slaapverwekkende stof in (oudere) cannabis.

Het grote voordeel aan CBN is dat dit in tegenstelling tot farmaceutische pijnstillende verdovingsmiddelen, geen negatieve bijwerkingen heeft. Bekende slaapmiddelen zoals bijvoorbeeld Zolpidem (Ambien of Stiolnoct) kunnen je zicht verslechteren, misselijkheid en diarree veroorzaken, je libido verlagen en slaapwandelen en hallucinaties opwekken. Van CBN val je gewoon in slaap als je er iets teveel van neemt.

De stof is een gevolg van de oxidatie van THC en CBD (of THC-A) Nee, dat betekent niet dat oude wiet dus wel roest maar dat die stoffen bij blootstelling aan lucht enkele waterstofatomen afbreken, waardoor CBN ontstaat.

CBN heeft hetzelfde verdovende gevoel als een mild farmaceutisch verdovingsmiddel, met een lichamelijke ontspanning die te vergelijken is met 5 tot 10 mg diazepam.

CBN heeft ook een sterk antibacteriële werking. Zelfs de meest hardnekkige infecties zoals het MRSA-virus, een bekende plaag in bijvoorbeeld ziekenhuizen, zijn niet tegen de stof opgewassen.  Daarnaast is cannabidol geïdentificeerd als een niet narcotische pijnstiller met de potentie van een asperine en kan helpen bij het helen van botbreuken en zelf longkanker in sommige laboratorium muizen helpen bestrijden. CBN kan net als THC misselijkheid tegengaan en hongergevoelens stimuleren en epileptische aanvallen verminderen. Dit doet de stof allemaal zonder de psychoactieve high die je van THC kunt krijgen.  Voor ontspanning (en slaap) werkt het echt super actief ;)

Mensen met Multiple Sclerose (zoals ik) kunnen soms moeilijk ontspannen omdat de zenuwen altijd ‘schreeuwen’ en de spieren stijf worden en verkrampen (spasmes) o.a. waardoor slapen een groot probleem kan zijn.  Door de verdovende en ontspannende werking van CBN komt alles veel meer tot rust. Hierdoor wordt niet alleen de pijn minder, maar ook de MS -aanvallen worden minder frequent en slapen gaat sneller, langer en dieper!

Ik weet dus waarom ik nooit mijn neus heb opgetrokken voor oude wiet“

Want, ook al word je er niet high van, het is eigenlijk nog relaxter dan THC. En helpt tegen veel klachten waar THC nog een puntje aan kan zuigen. Dat wil niet zeggen dat CBN het wint van THC want die werkt weer op andere manieren en momenten beter. Maar dat verschilt voor iedereen, dus dat blijft gewoon uitproberen.

Zelf ervaar ik dat THC helpt om sommige klachten te verminderen of zelfs (aanvallen) te stoppen en CBN kan soms (want meerdere factoren hebben invloed) MS aanvallen zelfs voorkomen doordat het lichaam zo goed ontspant. Want sinds ik dit gebruik, heb ik geen (zware) gehad ondanks de kou. Dus daarom houd ik ze alle twee in mijn medicijnkast.

Over het algemeen is CBN perfect voor het slapen gaan maar overdag kan CBN dus ook voor goede verlichting zorgen, vooral als er verder geen plannen zijn die dag. Het geeft mij ook veel rust in mijn  hoofd.

Cannabis blijft mij verrassen dus het zou met niet verbazen als ze een geneesmiddel voor MS in, met en door, haar zullen vinden.

Zensemilla

PS Na dit schrijven had ik overal pijn en vooral mijn rug was helemaal verkrapt. Dus ik liet me nat druppelen onder een hete douche en nam daarna wat CBN druppels onder mijn tong, ging op de bank liggen en de pijn druppelde al snel mn rug uit.