Bang dat hun dochter van 3 de chemo niet zou overleven, wendde het echtpaar Jim en Jaclyn von Harz uit Los Angeles (VS) zich tot medicinale cannabis om haar kanker te behandelen.

Het was juli 2014, en Jaclyn von Harz en haar man Jim wisten dat hun dochtertje Cecilia – wiens rechterlong gevuld was met kankertumoren – niet veel tijd meer had, omdat ze bijna geen strijd meer over had in haar kleine lijfje.

“Ze was gewoon zo uitgemergeld”, vertelt de 37-jarige brandweerman Jim aan het tijdschrift PEOPLE in 2018. “Ze was al d’r haar kwijt vanwege de chemo, en ook bijna al haar gewicht. Er was gewoon niet veel meer van haar over.”

Sprong in het diepe

Inmiddels blijkt dat Cecilia haar strijd tegen kanker wel degelijk heeft overleefd, maar dat was pas nadat haar ouders het grootste risico van hun leven hadden genomen: ervoor kiezen om te stoppen met haar chemotherapie en over te stappen op een ander medicijn. Een medicijn dat in het verleden verboden was voor artsen en onderzoekers, namelijk cannabis.

“Als je kind ziek is,” zegt Jaclyn (35), “dan krijg je dit instinctieve gevoel. Ik wist niet zeker dat dit zou werken, maar ik wist wel dat het andere alternatief tot haar dood zou leiden.”

De pijnlijke medische reis van het Von Harz-gezin – samen met die van verschillende andere families die wanhopig hun kinderen in leven willen houden terwijl ze vechten tegen kanker – wordt verteld in de documentaire “Weed The People“. Die werd in 2018 gemaakt door voormalig talkshowhost Ricki Lake, en ging over medicinale cannabis en het gebruik ervan bij kinderkanker.

Ricki Lake, die zes jaar aan de documentaire werkte met regisseur Abby Epstein, laat desgevraagd weten: “Cannabis moet worden geaccepteerd en begrepen als een medicijn. Dit is een mensenrechtenkwestie en iedereen zou toegang moeten hebben tot deze plant als ze die nodig hebben.”

Cecilia’s ouders begonnen in april 2013 voor het eerst met het geven van kleine doses van de olie die uit een cannabisplant was geëxtraheerd aan hun dochter. Dat deden ze vooral om de slopende effecten van chemotherapie te verlichten die ze moest ondergaan na haar eerste operatie, waarbij een ​​tumor van twee pond uit haar rechternier verwijderd werd.

De oliën bevatten de verbindingen THC, dat de plant zijn “high” geeft, en de niet-psychoactieve, krachtige ontstekingsremmer CDB.

„De doktoren en verpleegsters waren verbaasd”, herinnert Jaclyn zich. “Cecilia sliep gewoon door haar chemo heen in het ziekenhuis.”

Nieuwe schrik

Het leek goed te gaan, maar 11 maanden later keerde de kanker toch weer terug en werden er talloze tumoren in haar rechterlong ontdekt. Artsen begonnen haar te behandelen met radiotherapie (bestraling) en een nog agressievere vorm van chemo die al snel grote schade aanrichtte aan haar verzwakte lichaam, met name aan haar lever.

De spuiten met THC- en CBD-olie
De spuiten met THC- en CBD-olie

Toen ze hun dochtertje zo snel zagen aftakelen, waren haar ouders ervan overtuigd dat deze behandeling haar zou doden nog voordat de kanker dat zou kunnen doen.

Dat was het moment de Von Harzes ervoor kozen om de chemotherapie helemaal te stoppen en in plaats daarvan, in samenwerking met hun arts, Cecilia te laten starten met hogere doses van zowel de THC- als CBD-oliën. Van beide kreeg ze 400 mg per dag toegediend.

“We waren wel doodsbang,” zegt Jaclyn. “Maar dit was onze enige kans om onze dochter te redden.”

Goed nieuws

Drie maanden later, in oktober 2014, begonnen ze de eerste resultaten te zien. Uit scans in het ziekenhuis bleek dat de tumoren van Cecilia ofwel verdwenen waren of sterk in omvang waren afgenomen. En sindsdien heeft ze helemaal geen tekenen of symptomen van de kanker meer vertoond.

“We zullen waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of het de cannabis was, of de chemo, of de combinatie van beide,” stelt hun arts Dr. Goldstein.

Maar dat is geen vraag waar de familie Von Harz zich nu nog mee bezighoudt. Het enige wat voor hen belangrijk is, is dat Cecilia nu energiek en gezond is – en ze doen er alles aan om haar zo te houden.

“Je kunt geen prijs zetten op een mensenleven,” zegt Jim. “Ik was bereid om elke regel te overtreden, mijn eigen leven en mijn carrière op te offeren voor Cecilia. Ik zou het allemaal zo weer doen.”

Bron: People.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord