Cannabis een medicijn voor diabetes

Wereld Diabetes Dag 2021: Kan cannabis mensen helpen?

Door Hanna Vandenberghe

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Graag willen we voor deze gelegenheid eens wat dieper ingaan op de invloed die cannabis op diabetespatiënten kan hebben.

Diabetes: de cijfers en feiten op een rijtje.

Wereldwijd hebben meer dan 400 miljoen mensen de aandoening diabetes, ook gekend als suikerziekte en zowat 5(!) miljoen patiënten sterven hier jaarlijks aan.

Die cijfers zullen in de toekomst waarschijnlijk nog verder stijgen. Diabetes wordt ook wel een welvaartsziekte genoemd en hangt nauw samen met onze, soms niet altijd zo gezonde, voedingsgewoonten. 

Het lichaam van iemand die diabetes heeft kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelfstandig in balans houden omdat er te weinig insuline wordt aangemaakt. Wie de diagnose diabetes krijgt moet voor de rest van zijn leven een streng dieet volgen en velen onder hen zullen dagelijks extra insuline moeten spuiten.

Er zijn twee soorten diabetes:

  • Diabetes type 1: Hierbij valt je eigen immuunsysteem de bètacellen aan die insuline produceren in je alvleesklier. Hoe dit komt is nog steeds niet bekend en het kan op alle leeftijden voorkomen.
  • Diabetes type 2 komt een stuk vaker voor en wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Een foute benaming, aangezien het tegenwoordig ook steeds vaker vastgesteld wordt bij kinderen. Bij type 2 gebruikt het lichaam de aangemaakte insuline niet op een juiste manier. Hiervoor kunnen diverse factoren aan de basis liggen, waarbij oorzaken als erfelijkheid en onze levensstijl de meest voorkomende oorzaken zijn.

Wat kan cannabis hierin betekenen?

1) In tegenstelling tot wat sommige tegenstanders van cannabis beweren, zou de plant wel degelijk diabetes kunnen voorkomen.

Diabetespatiënten kampen onder andere met een hoge insulinewaarde bij nuchterheid en met insulineresistentie. Reeds in 2013 publiceerde het American Journal of Medicine de resultaten van een studie in verband met de effecten van cannabis op deze symptomen.

Deze vijf jaar durende studie naar het het effect van cannabis op insuline bij nuchterheid en insulineresistentie wees uit dat de insulinewaarde bij nuchterheid bij cannabisgebruikers 16% lager lag dan bij deelnemers aan het onderzoek die nooit cannabis gebruiken. Ook hadden gebruikers 17% minder insulineresistentie. Meer nog, ook bij niet-diabetici trad een gelijkaardig scenario op, wat dus kan betekenen dat cannabis de ziekte kan voorkomen en/of helpen reguleren.

2) Cannabis helpt om obesitas te voorkomen.

Zwaarlijvigheid is één van de triggers waardoor iemand diabetes type 2 kan ontwikkelen en dat is niet altijd de schuld van die persoon zelf. Sommige mensen hebben nu eenmaal de aanleg om snel aan te komen, hoe gezond ze ook eten. 

Toch is het belangrijk om zowel je BMI, tailleomvang en gewicht naar omlaag te brengen om het risico op diabetes te voorkomen. In twee grootschalige internationale onderzoeken bleek dat men bij cannabisgebruikers een lager BMI en minder zwaarlijvigheid aantrof. Eerder werd ook al aangetoond dat ook de tailleomvang van cannabisgebruikers kleiner is.

Hoe de link tussen het endocannabinoïdesysteem, zwaarlijvigheid en diabetes precies in elkaar zit, is jammer genoeg nog niet volledig vastgesteld. Maar een onderzoek uit 2012 met zwaarlijvige ratten toonde wel aan dat de dieren bij toediening van een biologisch cannabisextract aanzienlijk afvielen en dat het gewicht van de alvleesklier toenam. 

Dit laatste toont aan dat de bètacellen in de alvleesklieren door de toegediende cannabinoïden worden beschermd, wat goed nieuws is voor mensen met diabetes type 1. De auto-immuunreactie in de alvleesklier wordt door die bescherming namelijk tegengehouden en de ziekte kan beter onder controle worden gehouden.

3) Cannabis versus neuropathie1.

Veel mensen met diabetes krijgen vroeg of laat te kampen met zenuwstoornissen. Dit kan overal tot uiting komen en gaat gepaard met pijn, tintelingen en gevoelloosheid. Standaard pijnstilling helpt hierbij niet, maar wellicht kan cannabis de oplossing bieden.

Een onderzoek met ratten leek veelbelovend. Het herhaaldelijk toedienen van een CBD-extract herstelde de normale waarneming van pijn aanzienlijk.

Een gelijkaardig onderzoek bij mensen bleek minder succesvol, al moet gezegd worden dat hiervoor slechts 30 proefpersonen werden gebruikt. Deze proefpersonen met door diabetes veroorzaakte neuropathie kregen of Sativex2 of een placebo toegediend. De pijnscore verbeterde wel aanzienlijk, maar het verschil tussen Sativex en de placebo was te klein om van een echt succes te spreken.

Toch zijn er voldoende aanwijzingen om te geloven dat cannabis de symptomen van door diabetes veroorzaakte perifere neuropathie kan verlichten. Verder onderzoek zal hier meer uitsluitsel over moeten geven.

4) Cannabis kan vermoedelijk mogelijke complicaties aan het netvlies behandelen.

80% van de patiënten die reeds meer dan 10 jaar diabetes hebben, krijgt complicaties aan het netvlies. Meer bepaald diabetische retinopathie (DRP). Bij deze aandoening raken de cellen van het netvlies steeds meer beschadigd waardoor er uiteindelijk blindheid optreedt.

De oorzaak van DRP ligt vermoedelijk aan een proces waarbij ongewenste stoffen in het netvliesweefsel komen. Hierdoor wordt de kans op afbraak van de netvliescellen en bloedingen in het netvlies groter. 

De oorzaak van deze afbraak? Mogelijke een pro-inflammatoire3 immuunrespons en oxidatieve stress4. En hier komt cannabidiol (CBD) om het hoekje kijken. Deze stof staat erom bekend dat het zowel oxidatieve stress als ontstekingen tegengaat.

En onderzoek uit 2006 toonde aan dat deze stelling in ieder geval voor ratten opgaat. Er is dus hoop voor de toekomst van de meer dan 420 miljoen diabetespatiënten die nu steeds in angst leven dat ze ooit blind zullen worden ten gevolge van hun ziekte.

1 Neuropathie: De overkoepelende term voor ziekten die de zenuwen betreffen.

2 Sativex levert een dosis THC en CBD in een orale spray en blijkt effectief bij mensen met multiple sclerose en neuropathische pijn.

3 Pro-inflammatoir: Ontstekingsbevorderend.

4 Oxidatieve stress duidt op de aanvallen van vrije radicalen op onze cellen. Ze vallen de omliggende moleculen aan waardoor de weefsels worden aangetast en niet meer naar behoren werken. 

Bronnen:
https://sensiseeds.com/nl/blog/de-top-5-voordelen-van-cannabis-bij-diabetes/

https://cannabisolie.com/be/uncategorized-be/cannabisolie-cbd-olie-diabetes-suikerziekte/
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/verhoogt-cannabis-het-risico-op-diabetes
https://www.diabetes.co.uk/recreational-drugs/cannabis.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord